אולטרסאונד טיפולי - אמת או בדיה?
- Esti Danus
- May 30, 2023
- 5 min read
בטיפולי פיזיותרפיה נעשה שימוש בטכניקות שונות ומרובות, כמו עיסוי, דיקור יבש, אלקטרותרפיה ואולטרסאונד. ובאמת, לא פעם מגיעים מטופלים לטיפולי פיזיותרפיה ומספרים: "לחבר שלי עשו אולטרסאונד והוא אומר שזה ממש שיפר אותו ובזכות זה היום הוא ללא כאב". נשאלת השאלה, האם כלי טיפולי זה הוא באמת יעיל?
מה זה אולטרסאונד טיפולי?
אולטרסאונד זהו סוג של אנרגייה מכנית, כאשר בתדרים גדולים היא ידועה כאנרגיית קול. אולטרסאונד טיפולי הוא מכשיר השולח גלי קול מבלי לקבלם חזרה. מכשיר האולטרסאונד מורכב מגנרטור בתדר גבוה, המתחבר בעזרת כבל למתמר, שזהו ראש מכשיר האולטרסאונד ממנו מועברים גלי הקול אל הרקמה. באולטרסאונד טיפולי אנחנו משתמשים בתדרים של 1.0-3.0 מגה-הרץ. האנרגיה שמועברת לרקמה תיספג בעיקר ברקמה השטחית מאשר בעמוקה, ולכן על מנת להשיג השפעה על הרקמה העמוקה נשתמש ב-1.0 מגה-הרץ ולרקמה השטחית נשתמש ב-3.0 מגה-הרץ.
הרקמות שסופגות הכי טוב את גלי הקול הן רקמות עם כמות גבוהה של חלבון (קולגן), ולכן הספיגה הטובה ביותר תהיה ברצועות, גידים, קפסולה מפרקית ורקמת צלקת.

מה עושה האולטרסאונד הטיפולי לרקמה?
לאולטרסאונד השפעה תרמית (זרם מתמשך) ולא תרמית (זרם בפעימות). ההשפעה התרמית משמשת לשיכוך כאבים עלי ידי העלאת הטמפרטורה של הרקמה, מה שמגביר את חדירות הנימים ואת קצב חילוף החומרים ברקמה, כך ישנה הרחבה של רקמות הסיב ועליה בסף הכאב. ההשפעה הלא תרמית מושגת על ידי ויסות חדירות ממברנת התא, הגברת סינתזת החלבון והפעלה של תגובה חיסונית ליד האיזור הפצוע, מה שיכול להביא להתחדשות של הרקמה שניזוקה.
מה אומרים המחקרים?
בשנת 2018 יצא מחקר שבדק האם אולטרסאונד טיפולי יעיל בבעיות של דלקת בפאסיה הפלנטרית.¹ במחקר חולקו 50 מטופלים לשתי קבוצות: קבוצת הביקורת ביצעה מתיחות לשרירי השוק האחורי ולפאסיה הפלנטרית, פעמיים ביום, כל מתיחה בוצעה 20 שניות ובחמישה סטים. בנוסף קיבלה טיפול של אולטרסאונד בעוצמה זניחה, בפרמטרים הבאים: 3 מגה-הרץ, בזרם של 1:4 ותדירות של 0.1 וואט/ס"מ בריבוע. קבוצת ההתערבות גם ביצעה מתיחות לשרירי השוק האחורי ולפאסיה הפלנטרית, ובנוסף ביצעה פרוטוקול אולטרסאונד טיפולי בתדר של 1.0 מגה-הרץ, בזרם מתמשך ובתדירות של 1.8 וואט/ס"מ בריבוע למשך 8 דקות. שתי הקבוצות קיבלו שמונה טיפולים למשך ארבעה שבועות. במחקר זה נמצא כי אין יעילות נוספת לשימוש באולטרסאונד טיפולי מבחינת תפקוד, כאב ואיכות החיים בניהול הטיפול בדלקת בפאסיה הפלנטרית. מה שכן היה ניתן לראות זה שיפור בשתי הקבוצות בכל הפרמטרים שנבדקו, ככל הנראה בעקבות ביצוע המתיחות ששתי הקבוצות ביצעו.
סקירה ספרותית ומטה-אנליזה שיצאה בשנת 2022 בדקה האם אולטרסאונד טיפולי יעיל לכתף קפואה.² בסקירה נמצאו שבעה מחקרים רלוונטים, שמדדו כאב, טווחי תנועה של כפיפה, הרחקה, סיבוב חיצוני ופנימי של הכתף ורמת המגבלה התפקודית. הסקירה כללה 409 משתתפים, שגילם הממוצע היה 52. במחקרים שהשתתפו בסקירה, שלושה מחקרים בדקו שימוש באולטרסאונד טיפולי לעומת טיפול דמה, שני מחקרים השוו אולטרסאונד טיפולי לגלי הלם ומחקר אחד השווה אולטרסאונד טיפולי לזריקות קורטיקוסטרואידליות וזריקות PRP. מחקר נוסף השווה אולטרסאונד טיפולי לטיפול בקירור. תוצאות המחקר הראו שיפור משמעותי סטטיסטי מבחינת הכאב לטובת האולטרסאונד הטיפולי לעומת קבוצת הפלצבו וקבוצת הטיפול בקור. לעומת הטיפול בגלי הלם או זריקות לא נמצא הבדל. מבחינת טווחי התנועה ורמת המגבלה התפקודית לא נראה הבדל בין הקבוצות הנבדקות. הממצא העיקרי ממחקר זה היה שטיפול באולטרסאונד בהשוואה לדמה הוא טיפול יעיל לכאב בכתף קפואה כאשר מתבצע עם תרגילים ו/או מודולציות טיפוליות.
בשנת 2021 יצאה סקירה ספרותית ומטה-אנליזה שבדקה את השפעת האולטרסאונד הטיפולי לשחיקת סחוס בברכיים.³ כמו כן, הסקירה כללה את דירוג איכות המחקרים. בסקירה, נכללו חמישה מחקרים עם 264 משתתפים. ממוצע הגילאים היה 54-64, כאשר אחוז הנשים היה גבוה יותר. שלושה מחקרים בדקו את יעילות האולטרסאונד המתמשך, אחד בדק את יעילות האולטרסאונד בפעימות ואחד נוסף בדק את שניהם יחד. ארבעה מחקרים השוו את השימוש באולטרסאונד לאולטרסאונד דמה, מחקר אחד השווה לחוסר טיפול. איכות המחקרים נעה בין בינונית לנמוכה מאוד. תוצאות הסקירה הראו שכל ארבעת המחקרים שכללו קבוצות שהשוו בין שימוש באולטרסאונד טיפולי לאולטרסאונד דמה השתפרו בטווח של שבועיים עד שמונה שבועות. מבחינת הכאב היה שיפור קטן, אך משמעותי סטטיסטית לאולטרסאונד הטיפולי. במחקר שהשווה אולטרסאונד טיפולי לחוסר בטיפול נמצאה השפעה מעט גדולה יותר. מבחינת מדדי הדיווח העצמי על התפקוד נמצא שיפור קטן, אך משמעותי סטטיסטית לאולטרסאונד הטיפולי. אמנם, לא היה שיפור במדדי הביצוע (למשל, מספר הפעמים של קימה מישיבה מכיסא בפרק זמן מסוים). מסקנות המחקר מציעות שאולטרסאונד טיפולי הוא כלי שאינו תרופתי שעשוי להיות יעיל כאשר מבוצע כטיפול משלים. לציין, כי איכות רוב המחקרים הייתה נמוכה עד בינונית וגודל המשתתפים בכל מחקר היה קטן יחסית על מנת לקבוע המלצות חד משמעיות לטיפול.
בשנת 2022 יצאה מטה אנליזה שבדקה את השפעת האולטרסאונד הטיפולי על מרפק טניס, שזהו כאב בצידו החיצוני של המרפק.⁴ במטה אנליזה זו נכללו 13 מחקרים עם כמות של 442 משתתפים, כאשר קבוצת ההתערבות עליה בוצע האולטרסאונד כללה 287 משתתפים ואילו קבוצת הביקורת כללה 155 משתתפים שקיבלו טיפול שמרני או פלצבו (כמו מנוחה, חבק, כדורים אנטי דלקתיים). התוצאות נמדדו בארבע נקודות זמן: לפני הטיפול, זמן קצר לאחר הטיפול, זמן בינוני לאחר הטיפול (שישה שבועות) וזמן ארוך לאחר הטיפול (12 שבועות). המדדים שנבדקו היו רמת הכאב ועוצמת האחיזה. כל המחקרים נחשבו לבעלי איכות בינונית-גבוהה. תוצאות המחקר מבחינת הכאב הראו ירידה בצורה ניכרת לאחר טיפול האולטרסאונד, אך לא נמצא הבדל משמעותי סטטיסטי בין קבוצת ההתערבות לקבוצת הביקורת בכל שלושת נקודות הזמן שלאחר הטיפול. מבחינת כוח האחיזה, לא נמצא שינוי משמעותי סטטיסטי לפני ואחרי הטיפול באולטרסאונד וגם לא בהשוואה לקבוצת הביקורת. מסקנות המחקר מראות שהטיפול באולטרסאונד מקל על הכאב במרפק טניס, אך לא נמצאה השפעה דומה בהקשר של כוח האחיזה, ולכן אין יתרונות נוספים לשימוש באולטרסאונד.
בשנת 2014 יצאה מטה אנליזה שבדקה האם האולטרסאונד הטיפולי יעיל בכאבי גב תחתון כרוניים.⁵ במטה אנליזה זו נכללו 10 מחקרים עם כמות של 1025 משתתפים. השימוש באולטרסאונד במחקרים היה בזרם מתמשך של 1MHz ובתדירות של 1-2.5 וואט/ס"מ בריבוע, כאשר משך זמן הטיפול היה שונה ממחקר למחקר (נע מ-5 דק' עד ל10 דק') וגם כמות הפעמים שבוצע הטיפול (שישה טיפולים ועד 18 טיפולים).
תוצאות המחקר הראו חוסר שיפור עד שיפור קל בטווח הקצר בשימוש באולטרסאונד טיפולי לעומת פלצבו, אך לא בטווח בינוני או ארוך בעוצמת הכאב, התפקוד, תחושת הרווחה, סבולת שרירי הגוו וטווחי היישור והכפיפה של הגב התחתון. כאשר השוו אולטרסאונד טיפולי עם תרגילי חיזוק לעומת תרגילי חיזוק לבד נמצא שיפור קל בעוצמת הכאב. מבחינת התפקוד, תחושת הרווחה, טווחי התנועה לכפיפה וסבולת שרירי הגוו נמצא חוסר שיפור ועד שיפור קל בין שתי הקבוצות הנבדקות. בהשוואה לטיפולים אחרים (אלקטרותרפיה, לייזר ופונופרוזיה) לא היה ניתן להסיק מסקנות, בעקבות כך שרמת המחקרים נמוכה מאוד. בהשוואה למניפולציה, המניפולציה הייתה עדיפה בטווח הקצר בעצימות הכאב, תפקוד הגב וטווחי כפיפה ויישור בטווח הקצר. בטווח הארוך נמצא חוסר שיפור עד שיפור קל במדדים אלו. בהשוואה לטיפול אוסטאופתיה האולטרסאונד היה יעיל יותר בהפחחת עצימות הכאב .
מסקנות החוקרים במטה אנליזה זו היא שההוכחות התומכות בשימוש באולטרסאונד טיפולי לכאבי גב תחתון כרוניים מוגבלות. גודל ההשפעה הוא קטן וכל שיפור לא נראה בעל משמעות קלינית. כמו כן, איכות כל המחקרים הייתה נמוכה.
כמה אמת יש בשימוש באולטרסאונד הטיפולי בפרקטיקה?
האם אולטרסאונד טיפולי באמת יכול לעזור? זה, כמובן, תלוי. תלוי בזמן הטיפול הקיים, במטופל ובשילוב טכניקות הטיפול הנוספות אותו יקבל המטופל ותלוי באיזור בו אנחנו מטפלים.
מהמסקנות של המחקרים עולה שהאולטרסאונד עשוי לעזור בטיפול בבעיות מסוימות, אך חשוב להבין שהטיפול לא יהיה רק האולטרסאונד בלבד, אלא יכלול דברים נוספים, כמו: תרגילי חיזוק, מתיחות וכו'. כמו כן, רוב המחקרים שבוצעו הם באיכות נמוכה, מה שמקשה על הגעה למסקנות חד משמעיות בנוגע לשימוש בכלי זה.
מקורות:
Katzap Y, Haydukov M et al. 2018.
Jung-Ha S, Jung-Min L and Jung-Hyun K. 2022.
Dantas LO, Osani MC, Bannuru RR. 2021.
Luo D, Liu B et al. 2022.
Ebadi S, Henschke N et al. 2014.
Comments