שמעתם פעם את המושג "דיקור יבש" מפי הפיזיותרפיסט שלכם? תהיתם במה מדובר? מה זאת הטכניקה הזאת, כיצד מתבצעת והאם היא באמת יעילה?
כיום, פיזיותרפיסטים רבים משתמשים בטכניקת הטיפול של דיקור מערבי, או בשמו השני - דיקור יבש.
דיקור יבש זוהי טכניקה בה מחט עדינה חודרת את העור, השכבה שמתחת לעור ואת השריר עם כוונה להפריע לרקמה באופן מכני ללא שימוש בחומרי הרדמה. בטכניקה זו משתמשים לרוב בטיפול בנקודות טריגר שנמצאות על השריר, אשר מתוארות כנקודות מקומיות עם רגישות יתר על גבי מיתר מתוח בסיבי השריר. למעשה, ניתן לתאר את זה כ"קשר" שנמצא על סיבי השריר ומונע מהשריר לעבוד בצורה אופטימלית.
טרם הדיקור, הפיזיותרפיסט יחפש את נקודת הטריגר על השריר, הגורמת להפקת הכאב הרלוונטי איתו הגיע המטופל, ואליו הוא יכניס את המחט. במהלך הדיקור מחפש הפיזיותרפיסט תגובה של נקודת הטריגר המדוקרת, לעיתים תופיע מעין "קפיצה" של השריר. הפיזיותרפיסט יכניס ויוציא את המחט באופן חוזרני על נקודת הטריגר. לאחר כדקה יוציא את המחט לחלוטין.
מה אומרים המחקרים בנושא זה? בשנת 2017 התפרסמה מטה-אנליזה שחקרה את השפעות הדיקור היבש על בעיות שלד-שריר לטווח הקצר והארוך. הסקירה בדקה 13 מחקרים שתאמו לקריטריונים של החוקרים (בעיקר, דיקור יבש שמבוצע על ידי פיזיותרפיסטים). במחקרים שנבדקו נבדקה השפעת הדיקור היבש לטכניקות אחרות, כמו מוביליזציות, שחרור רקמה רכה, תרגילי חיזוק, מתיחות, פרופריוספציה ואלקטרותרפיה. כמו כן, נבדקה טכניקת הדיקור היבש בהשוואה לאי קבלת טיפול כלל או לטיפול מדומה.
תוצאות סקירה זו תומכות בתמיכה נמוכה ובינינות, אך באופן משמעותי סטטיסטי בהשפעת טכניקת דיקור יבש על שיפור הכאב, סף לחץ הכאב והתוצאות התפקודיות בהשוואה לטיפול מדומה או אי קבלת טיפול כלל, בטווח המיידי ובטווח של 12 שבועות. בשלב שישה שבועות ועד 12 חודשים ההשפעה הטיפולית של הדיקור כבר לא משמעותית לכאב או לתוצאות התפקודיות.
מסקנות הסקירה היא שלטכניקת הדיקור היבש, שמתבצע על ידי פיזיותרפיסט, יש השפעה על הפחתת כאב בתמיכה מחקרית נמוכה עד בינונית, השפעה כל סף לחץ הכאב באיכות נמוכה מאוד בטווח המיידי ועד 12 שבועות. השפעת הטיפול הגדולה ביותר היא בין ארבעה שבועות ל-12 שבועות בהתייחס לכאב ונראית בעלת השפעת טיפול בינונית על סף לחץ הכאב בזמן המיידי ועד 12 שבועות.
למעשה, הסקירה מציעה כי לטכניקה זו השפעה והיא מתאימה לשימוש על ידי פיזיותרפיסטים, יכולה לעזור בהפחתת הכאב ומאפשרת לביצוע התערבויות נוספות על מנת למקסם את התוצאות התפקודיות ולהפחית את המגבלה של המטופל.
ומניסיוני המקצועי אני יכולה להעיד כי טכניקת דיקור יבש יעילה. כמובן, לא לכולם. ישנה השפעה טובה לדיקור בהשוואה לשחרור רקמה רכה שעשוי להיות מכאיב כאשר המטופל רגיש למגע. כמו כן, לעיתים ההשפעה הראשונית היא גדולה ומאפשרת עבודה קלה יותר וטווחים גדולים יותר בתרגול לאחר מכן. לרוב, תרגילי חיזוק משעמותיים יהיו קשים לביצוע לאחר הדיקור והשריר ירגיש "עייף". כמו כן, חשוב לציין כי לפעמים לאחר הדיקור יופיע כאב (ולעיתים אף חזק יותר מאשר לפני הדיקור) עד 48 שעות בשריר המדוקר.
コメント